MEDIA
Steven Spielbergin ohjaamassa Schindlerin listassa on kohtaus, jossa Oskar Schindler kysyy työleirillä olevalta Itzhak Sterniltä, pitäisikö heidän keksiä uusi kieli. Stern vastaa tähän, että luulen niin. Kohtaus kiteyttää natsi-Saksan toisen maailmansodan aikaiset sanoinkuvaamattomat kauheudet, joille ei tästä maailmasta löydy perusteita. Samat hirvittävyydet toimivat myös Spielbergin mestarillisen, tärkeän ja tositapahtumiin perustuvan ohjaustyön taustalla.
1100 juutalaisen hengen pelastanut Oskar Schindler oli saksalainen liikemies, joka saapui vuonna 1939 Krakovaan aikeinaan rikastua meneillään olevan sodan kustannuksella. Käyttäen lähes ilmaista juutalaistyövoimaa ostamassaan emalitehtaassa hän onnistuikin moninkertaistamaan varallisuutensa, kunnes ryhtyi tekemään kaikkensa pelastaakseen työntekijänsä natsi-Saksan järjestelmälliseltä holokaustilta.
Schindlerin lista ei edes pyri etsimään syitä tapahtuneen muutoksen taustalla vaan kuvaa tapahtumat miltei dokumentaarisin ottein. Elokuvan Schindleristä luodaan monisyinen persoona, joka yhtäältä luo hyvät välit paikallisten natsiupseerien kanssa, hyödyntää orjatyövoimaa haaliakseen valtavat rikkaudet itselleen ja osoittaa siitä huolimatta myötätuntoa alistettuja juutalaisia kohtaan. Selkeän suunnitelmallisuuden sijaan hänen liikkeitään ohjaa – ainakin alkuun – moraaliton opportunismi, josta Steven Zaillian löytää oivallista lähdemateriaalia käsikirjoitukselleen.
Thomas Keneallyn Schindler’s Ark -kirjaan pohjautuva käsikirjoitus onkin erinomainen hahmotutkielma, joka yhden sijaan keskittyy kahteen persoonaan. Liam Neesonin tulkitsema Schindler on kihelmöivän enigmaattinen ja monisyinen henkilö, jonka halut, heikkoudet ja pelot tulevat kyllä ilmi elokuvan aikana, mutta jonka todelliset tarkoitusperät jäävät siitä huolimatta hahmon sisäiseksi. Näyttelijä sisäistääkin roolinsa erinomaisesti, luoden uskottavan ja syvän karaktäärin, johon vioista huolimatta pystyy samaistumaan.
Schindlerin rinnalla Ralph Fiennesin esittämä nuori SS-upseeri Amon Göth on lähes pelkistetty pahuuden ruumiillistuma, jonka näyttelijä pelastaa yksipuolisuudelta lisäämällä tulkintaansa ripauksen pelottavan inhimillisiä piirteitä. Hahmon arvaamattomuus ja täysi tunteettomuus luovatkin Göthin ympärille epämukavan pelon auran, joka tuntuu läpäisevän televisioruudun. Upea näyte Fiennesin taidoista nähdään elokuvan loppuvaiheilla, kun Schindlerin todellisen vallan määritelmän jälkeen nuorukainen katsoo itseään peilistä – murhattuaan kylmäverisesti jo kymmeniä, ellei peräti satoja ihmisiä – ja muinaisten keisarien tapaan antaa itselleen synninpäästön. Kyseinen hetki on vain yksi elokuvan lukuisista ikimuistoisista kohtauksista, ja samalla ilmiömäinen esimerkki siitä, kuinka näyttelijä pystyy omalla tulkinnallaan tekemään hahmostaan kirjoitettua monisyisemmän.
Kaksikon rinnalle elokuvassa nousee vielä yksi henkilö, jo kertaalleen mainittu Itzhak Stern. Ben Kingsleyn tulkitsema hiljainen juutalaiskirjanpitäjä on paitsi tapahtumien keskiössä – juutalaisvainon kohteena – myös niiltä monin paikoin suojassa niin Schindlerille kuin jossain määrin jopa Göthille tärkeänä henkilönä. Hänen kauttaan kanavoidaan oikeastaan koko elokuvan laajempi teema, holokausti, vaikka se päällisin puolin kuulostaa kovin oudolta; ovathan kauheudet alati läsnä. Sternin pelon kautta ne tuntuvat vain olevan entistä likempänä ja kouriintuntuvampia. Kingsleyn rooli Sterninä lukeutuukin miehen uransa hienoimpiin.
Vuonna 1993 ilmestynyt Schindlerin lista on Spielbergin uralla käännekohta. Aiemmin lähinnä viihteellisemmistä seikkailuelokuvista tunnettu ohjaaja osoittaa vakavalla elokuvallaan esimerkillistä taituruutta ja silmää kauneudelle – jos niin voi tässä tapauksessa edes sanoa. Janusz Kamińskin lähes kauttaaltaan mustavalkoinen kuvaus suorastaan syöpyy sommitelmillaan mieleen, ja rakenteellisesti elokuvan kerronta etenee mestarillisin ottein. Holokaustin kauhut kuvataan dokumentaarisesti etäisenä tarkkailijana, mutta yhtäältä tapahtumien historiallinen todellisuus kuin kuvauksen taidokkuus saavat kohtaukset tuntumaan entistä kouriintuntuvilta.
Schindlerin lista on taiturimainen, kaunis ja vakuuttava hahmotutkielma miehestä, joka pelasti yli tuhannen juutalaisen hengen toisen maailmansodan aikaisilta kauheuksilta.
TEKNISET TIEDOT
Upea, kohinainen mustavalkokuva saa loisteliaan teräväpiirtosiirron. Tekstuurit piirtyvät ruudulle ilmiömäisellä tarkkuudella, mikä saa elokuvan tuntumaan ajattomalta. Tasapainoinen kontrasti tuo rajallisen värimaailman täyteen yksityiskohtia, ja niin syvät mustat kuin harmaan kautta luonnon valkoiseen soljuvat värit toistetaan virheittä.
DTS-HD MA 5.1 -miksaus herättää elokuvan äänimaailman todella eloon. Kanavaerottelu toistaa tehosteet suunnan ja tarkkuuden suhteen erinomaisesti jättämättä pienimpiäkään yksityiskohtia heitteille. Matalat taajuudet tukevat puolestaan niin hienovaraista tunnelmointia kuin voimallisempia yhteenottoja, luoden eheän ja kokonaisuutena miellyttävän kokemuksen.